zondag 15 juni 2014

Discipline is sexy

Een van de meest opwindende verbeeldingen van groepsdiscipline is voor mij de roeiscène uit de film Skulls (VS, 2000). In deze scène gaat het om een roeiwedstrijd met zogenaamde 8+-ers (een boot met acht roeiers en een stuurman/vrouw). Op aanwijzingen van de stuurman/vrouw geeft de slag, oftewel de meest ervaren roeier achterin de boot het tempo aan. Zoals vroeger de galeislaven roeiden opgezweept door het ritme van de trommel, zo moet de stuurman/vrouw de groep motiveren net dat beetje extra te geven als ze hun maximum hebben bereikt. Dit alles gebeurt op basis van het vertrouwen dat de stuurman het beste met de groep voor heeft en de groep bereid is alles en meer te geven. Dat vind ik op zich al een heel spannend gegeven. In de betreffende roeiwedstrijd breekt de riem van een van de roeiers en vormt hij alleen nog maar loze ballast. De groepsdiscipline eist dat hij zijn riem dumpt en ook zelf in het water springt om zijn boot nog een kans te geven. Vervolgens moet de slag alles op alles zetten om de verloren tijd in te halen en de stuurman moet zorgen dat de slag in zijn tempo daar nog bovenuit weet te stijgen de andere roeiers meevoerend om te kunnen winnen. En dat lukt dankzij hun discipline. Deze vorm van totale overgave, blind vertrouwen en opoffering voor de groep vind ik in één woord: sexy.

Het idee achter discipline is een doel te bereiken dat een individu of een groep voor ogen heeft door gestaag een bepaald gedrag te vertonen en ander gedrag te mijden. Ik heb als dagbladjournalist gewerkt bij Trouw en ik genoot van de discipline die daar heerste. Een van de karaktertrekken van een goede journalist is in mijn ogen eigenzinnigheid. Zet een groep eigenzinnige mensen bij elkaar en een ieder gaat zijn eigen kant op. Dit kan interessante artikelen opleveren over uiteenlopende onderwerpen. Echter om een goed gevulde krant dagelijks van de persen te laten rollen moeten alle neuzen op hetzelfde moment dezelfde kant op wijzen. Geschillen werden al dan niet tijdelijk opzij gezet om maar te kunnen voldoen aan die discipline om samen de beste krant op tijd af te maken en dat vond ik iedere keer weer fascinerend.
De discipline van een groep kan ook heel benauwend zijn, vooral als er gedrag wordt verlangd die tegen je eigen inborst ingaat. De vraag is dan of er nog een gemeenschappelijk doel wordt gediend of dat iemand vanuit eigenbelang de groep een discipline oplegt. Groepsdiscipline is een belangrijk element in het verhaal Jousterheerd. Het is aan het hoofdpersonage om te ontdekken of dat sexy is of heel erg benauwend.


Skulls - roeiscène

Geen opmerkingen:

Een reactie posten