vrijdag 26 december 2014

Goede voornemens: de speeltuinbeheerder moet terug

Kerst is weer voorbij en zo ook de periode die bekend staat als de maand van het vele vreten voorafgaand aan de goede voornemens voor het nieuwe jaar: afvallen. Onlangs stond in de weekendbijlage van de Volkskrant (30 november 2014) een groot artikel over overgewicht bij kinderen. Allerhande bekende Nederlanders zetten zich in voor gezonder eten en drinken op scholen. Dik zijn is een ziekte. Om 'Amerikaanse toestanden' te voorkomen is het overheidsbeleid gericht op bestrijden van obesitas bij de jeugd op zo'n vroeg mogelijke leeftijd. En dat is een belangrijke taak want overgewicht in de puberteit is een belangrijke oorzaak voor een levenslang overgewichtsprobleem.

Een gezond gewicht valt en staat niet alleen bij gezond eten maar lichaamsbeweging is net zo belangrijk. De computer of tablet belemmeren dat. De tablet of de computer trekt als een magneet het kind aan om spelletjes te doen al dan niet met educatiewaarde. Het is een rustpunt voor de ouders die even hun aandacht op zichzelf of iets anders kunnen richten dan te voldoen aan de eeuwige schreeuw om aandacht van hun kroost. Het gevolg is echter dat de jeugd van tegenwoordig te weinig buiten speelt. Dat vertaalt zich in een gebrek aan vitamine D (ter voorkoming van O-benen), overgewicht en slechte grove motoriek.

Een uitnodigende speeltuin is essentieel om als tegenhanger te fungeren van het binnenspelen. Wij hadden in de Jordaan, binnenstad van Amsterdam zo'n speeltuin: de Noorderspeeltuin met een beheerder die zorgde dat de speeltuin een plek was waar je je thuis voelde. Voor kinderen van alle leeftijden onderhield onze speeltuinbeheerder Trees speelgoed, fietsjes, karretjes, stelten, spelletjes, kortom van alles te doen. Trees betrok ook alle kinderen in het spel. Niemand voelde zich buitengesloten en dat op zich oefende een enorme aantrekkingskracht uit op de buurtkinderen en hun ouders. De speeltuin was verdeeld in een plek voor de hele kleintjes en plekken voor de oudere kinderen. Onder het genot van een glaasje limonade, thee of koffie wist Trees de verschillende 'bloedgroepen' uit de buurt op hun gemak te stellen.
Dikke jongetjes werden dunne jongetjes na een zomer voetballen en fietsen met Trees. Mijn kind heeft op driejarige leeftijd al leren fietsen zonder zijwieltjes op een fietsje en met behulp van Trees. Hij zal de rest van zijn leven plezier hebben van zijn goed ontwikkelde motoriek en evenwichtsgevoel dat hij zo op jonge leeftijd al verkreeg.

Nu heeft de centrale overheid steeds meer verantwoordelijkheden afgestoten aan de gemeenten. Die staan immers dichter bij haar eigen burgers en kan beleid op maat maken. De gemeente mag zelf beslissen hoe zij het beleid toepast en hoe zij het geld hiervoor verdeelt. Ondanks de doelen van de overheid en de meetbare verbeteringen in lichamelijke gezondheid heeft de binnenstad van Amsterdam in al haar wijsheid een jaar geleden ingestemd met het naar huis sturen van vijf speeltuinbeheerders. De buurtbewoners en vrijwilligers zouden die taak moeten overnemen.

De Noorderspeeltuin is nu uitgestorven. Al snel namen de oudere kinderen de speelplek van de hele kleintjes over met opmerkingen als 'rot op kleuter' om vervolgens met zijn vieren op de schommel te hangen terwijl de kleuters afdropen. Hangjongeren slapen op het doel van het voetbalveldje of hangen rond. Voor de kleintjes zijn er geen fietsjes meer. Een enkele keer is er inderdaad een vrijwilliger, maar nu er geen speelmateriaal voorhanden is en de gezelligheid met de speeltuinbeheerder is vertrokken, nodigt de speeltuin niet langer uit. Overheidsbeleid wordt op gemeenteniveau gesaboteerd. Ik zou willen dat een Bekende Nederlander dat is onder de aandacht bracht. Tenslotte is buitenspelen zoveel leuker dan een koekje laten liggen. Is dat geen goed voornemen voor het nieuwe jaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten